Vähemmän mielikuvia, enemmän raakaa faktaa

Turun Talokulma Pekka Tähtinen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elokuussa eläköityvä kiinteistövälittäjäkonkari Pekka Tähtinen vierastaa ylistailattua asuntomarkkinointia. Tunteiden ja mielikuvien sijaan asuntokauppojen pitää hänestä aina perustua tarkasti selvitettyihin faktoihin.

Tarkka selvitystyö myytävästä kohteesta on Turun Talokulman kiinteistövälittäjän Pekka Tähtisen mielestä välittäjän ammattitaidon mittari. Eri lähteistä selvitetään paitsi asunnon historia ja kunto, myös taloyhtiön varallisuus ja tulevat remontit. Epäselvyyksiä ei kaupanteon hetkellä saa olla.

”Menetän yöuneni, jos huomaan, että asiakas ei ole ymmärtänyt, mitä olen selittänyt. Kaupankäyntiin ei pidä mennä, ennen kuin kaikki asiat on selvitetty.”

Rehellisyys on arvo, jolle Tähtinen on perustanut yli 30-vuotisen uransa. Nykymarkkinassa häntä huolettaa se, myydäänkö asuntoja ensisijaisesti stailauksella luotujen mielikuvien ja tunnelmallisten valokuvien perusteella.

”En hyväksy sellaisen tunnelman luomista, mikä ei ole totta. Mielikuvien sijaan toivoisin, että asuntokauppa perustuisi yhä vahvemmin raakoihin faktoihin myytävästä kohteesta.”

Hyvänä hän pitää sitä, että asiakkaat ovat tulleet vaativammiksi. Kauppakirjat ovat yksityiskohtaisempia ja toimeksiantosopimukset pidempiä. Asunnon ostajat haluavat tutustua asunnon lisäksi taloyhtiöön varastoineen ja kellareineen. Myös kuntokartoituksia ja kosteusmittauksia tehdään yhä enemmän.

Kiinteistövälittäjäksi sattumalta

1990-luvun lama tuhosi monen yrittäjä taipaleen, mutta Tähtiselle se oli uuden alku. Hän päätyi alalle, kun Turun Talokulman silloinen omistaja Aarno Laiho pyysi Tähtistä toimitusjohtajaksi viiden työntekijän yritykseensä.

Taustaltaan yo-merkonomi Tähtinen oli siihen mennessä tehnyt maahantuontiin ja ulkomaankauppaan liittyviä töitä ja joutunut laman takia työttömäksi. Näköalattoman ajan keskellä alanvaihto valoi häneen uutta intoa. Alku ei silti ollut helppo. Firmalla oli velkaa ja ajat olivat kovat.

”Muistan aamuja, jolloin pistin kädet ristiin, että tästä tulisi parempi päivä kuin eilisestä. Tykkäsin silti alasta ensimetreiltä lähtien. Asiakkaiden luottamus ja kiitokset veivät eteenpäin.”

Vuonna 1999 Tähtinen osti yrityksen itselleen ja suoritti seuraavana vuonna laillistetun kiinteistövälittäjän (LKV) pätevyyden. Vuodesta 2013 lähtien Tähtinen on toiminut yksinyrittäjänä, minkä hän kokee omimmakseen.

”Olen liian kiltti työnantajaksi. Se olisi pitänyt havaita vielä aikaisemmin.”

Yhtiökumppanin kanssa rinnakkain

Ihan yksin Tähtinen ei ehtinyt yrittää kuin viisi vuotta. Vuonna 2018 Talokulma-brändin alle tuli toinen kiinteistövälittäjä LKV Anssi Järvinen. Kahden yksinyrittäjän kumppanuus on toiminut hyvin.

”Olemme tukeneet toisiamme ja pallotelleet vaikeita asioita. Anssi sai minulta apua alkutaipaleellaan ja minä häneltä esimerkiksi tietokoneongelmien kanssa”, Tähtinen kertoo.

Vaikka kilpailu alalla on kovaa, hän on kiitollinen kiinteistövälittäjien yhteisöllisyydestä. Tähtinen tunnetaan aktiivisena järjestötoimijana alalla. Kollegoiden arvostuksesta kertoo Vuoden kiinteistövälittäjän titteli 2020 ja finaalipaikka Vuoden kiinteistöalan yritys -kisassa viime vuonna.

Elokuussa 70-vuotias Tähtinen jää eläkkeelle. Takana on yli 1400 toimeksiantoa, hienoja asiakaskohtaamisia, paljon töitä mutta toisaalta myös yrittäjyyden tuomaa vapautta. Yrittäjyydestä on tullut elämäntapa, josta on vaikeaa luopua.

”Rouva oli päätökseen tyytyväinen, hänen mielestään voisin tehdä jo muutakin kuin töitä. Ja täytyy kyllä sanoa, että ilman hänen tasaista tukeaan tästä ei olisi tullut mitään.”

Tähtinen iloitsee siitä, että vaikka oma yritys loppuu, Talokulma-brändi jää elämään markkinoille kumppaniyrittäjä Anssi Järvisen voimin. Tähtinen kertookin ohjaavansa töihin liittyvät yhteydenotot elokuun alusta alkaen luotettavalle kumppanilleen.

Teksti: Heidi Pelander Kuva: Mikael Soininen